Kristina Sandberg tipsar vidare

Jag har fler skrivtips från Kristina Sandberg. Nästa är att läsa mycket. Kristina säger (något i stil med) att om man läser mycket, då förstår du vad du tycker om och vad du vill skriva.

Själv är jag en sådan där som blir smittad av det jag läser. När jag gick min första utbildning i kreativt skrivande (Skrivarlinjen på Fridhems Folkhögskola) så läste jag Semla Lagerlöf. En njutning förvisso men…

Jag kunde bara skriva om dåtid och landsbygd. Om drängar och ägande, djur och kärlek på höloft. Och det var inte det jag ville skriva, egentligen. Tror jag i vart fall.

Dessutom tycker jag att det är krångligt (och ganska tråkigt) med research och framför allt så går jag väldigt dåligt ihop med ”fakta”. Hur jag än försöker få saker rätt så blir de alltid fel ändå. Därför skyr jag det som har med fakta att göra, vi kommer bara inte överens.

Inställningen ovan är kast om man ska skriva historiskt. I mitt fall resulterar all dåtid i en konstig blandning som är typ ”förr i tiden” och som jag tror sträcker sig från typ vikingatiden till 1980 på ett ungefär. Det är en ganska odefinierad tidsålder som inte gör sig så bra i litteratur…

Så nu ska jag läsa nutid… och kanske ungdom… och kanske fantasy… Och det är också en njutning, precis som Selma Lagerlöf.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.