Inspirationsbladet Författerier

Varje månad, rakt ner i din mailkorg får du skrivteknik av lektören och korrekturläsaren Caroline Degerfeldt, skrivövning av skrivpedagogen Carola Mikaelsson och lite funderingar från skrivarpodden.

Här kan du kolla in tidigare inspirationsblad:

#1 Miljöombyte som skrivövning, styckeindelning och prioriteringar. I Fabulöst berättar vår gäst Torill Kornfeldt om sin förbluffande förlagsrunda.

#2  En Yoko Ono-inspirerad skrivövning, lektörsfrågor för manuskonstruktion och tips gällande e-boksomslag. I Fabulöst delar vår gäst Susanne Jansson med sig av en hoppfull debutanthistoria.

#3 En utmaning som skrivövning, lektörsfrågor om karaktärer och tips för dig som skriver självbiografiskt. I Fabulöst delar vår gäst Sarah Vegna med sig av en inspirerande historia om vad som kan hända med halvfärdiga manus.

#4 Frågor, tvekord och hundra utkast. I Fabulöst berättar vår gäst Eva Svärd om ett manus som började på Instagram.

#5 Frihetskänsla i skrivandet, korrekturknep och tips om manusbyte. I Fabulöst berättar vår gäst Jenny Schöldt om hur hon tog författarsteget in i teatervärlden med framgång.

#6 Olika skrivarstrategier och korrekturtips och så bjuder vi på en prosaskrivövning. I Fabulöst berättar vår gäst Helena Thorfinn om hur hennes författarskap tog sin fart.

#7 Utfyllnadsord samt karaktärsarketyper. I Fabulöst motiverar debutanten Emma Johansson till något mycket viktigt, att inte ge upp.

#8 Pleonasmer och information gällande Kulturrådets litteraturstöd. I Fabulöst berättar manusförfattaren Mikael Bengtsson om sitt lyckade samarbete med sin son, illustratören Anton Lundqvist.

#9 Skrivtips och inspiration från såväl författarhåll som från vår lektör och korrekturläsare. I Fabulöst möter vi Linnea Dahlgren som debuterar i vår – tur att förlaget hörde av sig två gånger …

#10 Skrivövning, korrekturtips och matnyttiga råd inför utskick till förlag. I Fabulöst möter vi Anna Karolina som motiverar till lite jävlar anamma.

#11 Skrivövning som bryter mönster, ett lektörstips samt en inblick i två vitt skilda skrivprocesser. I Fabulöst möter vi Susanne Schemper som gav sitt manus en chans till efter att ha låtit det ligga, vilket belönade sig.

#12 Om när det är aktuellt att skicka manus till en lektör. Skrivövning inspirerad av en säregen författare. I Fabulöst möter vi Lotte Lannerberth, en författare med flera språk och professioner.

#13 Skrivövning som dammar av liggande texter, ett lektörsråd gällande liknelser och om att låta romanen växa ur karaktärens vokabulär. I Fabulöst möter vi Gabriella Ullberg Westin.

#14 En skrivövning att applicera på dina manuskaraktärer, ett korrekturtips samt tre användbara råd om hur du skriver bra sexscener. I Fabulöst möter vi Carl-Johan Forssén Ehrlin.

#15 Ett tips från vår korrekturläsare och en skrivövning att göra antingen för dig själv eller tillsammans med någon. Fabulös gäst: Indieförfattaren Susan Casserfelt.

#16 En somrig skrivövning och tips från korrekturläsaren. Om idén med en partner i skrivande. Fabulöst gästas av Maria Adolfsson.

#17 Inspiration till research, en skrivövning att göra tillsammans med någon. Tips om något utomordentligt viktigt: ergonomi. Månadens fabulösa gäst är Annika Widholm.

#18 Tankefrön kring textens stilvärde samt skrivandet som modig handling. Vår fabulösa gäst är Elisabet Nemert.

#19 En skrivövning om en händelse då världen krängde till, en påminnelse om eller presentation av Språkrådet som gratis svarar på språkfrågor samt 7 bokmässetips från en veteran. Månadens fabulösa gäst är Elis Burrau.

#20 En skrivövning som testar olika ”toner” där du får möjlighet att få syn på ditt språk. Lektörsråd gällande dialog samt tips om vilka möjligheter som finns eller kan finnas hos ditt regionbibliotek. Månadens fabulösa gäst är Cannie Möller.

#21 En övning som går ut på att prova en strukturerande skrivmetod. Vår lektör pratar prepositioner och genom Skrivarpodden diskuteras vad det innebär att skriva feministiskt. Vår fabulösa gäst är Dag Öhrlund!

#22 Från Skrivarpodden kommer ett annorlunda perspektiv: Alfred Ruth beaktade 700 testläsares val, hastighet och beteenden i färdigställandet av en roman. Månadens skrivövning lyfter fram dialogen och vår lektör ägnar uppmärksamhet åt semikolonet, detta kluriga tecken. Först ut som fabulös gäst är Anette Eggert!

#23 Marknadsföringstips från Skrivarpodden, månadens skrivövning syftar till att undvika prokrastinering och vår lektör ägnar uppmärksamhet åt nivåer i intrigen. Vår fabulösa gäst är romandebutanten Eleonor Sager. Mycket nöje!

#24 Tre skrivtips från Skrivarpodden, vår korrekturläsare ägnar uppmärksamhet åt utfyllnadsord och månadens skrivövning råder till utomhusvistelse för att bokstavligen hämta hem inspiration. Månadens fabulösa gäst är romandebutanten Lova Lakso. Mycket nöje!

#25 Vi får kika in i Emma Karinsdotters arbetsrum där den rykande färska Tusen stjärnors ö skrivits. Det blir också ett sammanfattningstips från vår korrekturläsare och en skrivövning om återanvändning.

#26 Ditt liv blir utgångspunkten i majnumrets skrivövning. På språksidan pratas det om distans eller närhet till händelser i manuset och i Skrivarpodden bjuds det på nycklar för att råda bot på prokrastinering. Vår fabulösa gäst är Sofie Berthet.

#27 En kom-igång-övning för att skriva ett tal. Språksidan tar tillfällig paus från just språk för att påminna om skrivandets ergonomi och i Skrivarpodden talas det om författararvode. Vår fabulösa gäst är Erika Olofsson Liljedahl. Trevlig läsning!

#28 Månadens skrivövning utgår från en väska. I Författarier-påsen finns i övrigt tips från vår korrekturläsare och så får vi möta en återvändare i Skrivarpodden samt den uppmärksammade poeten Agnes Gerner.

#29 Månadens skrivövning utgår från möten. Vidare resonerar vår lektör kring den röda tråden och i Skrivarpoddens talas det bland annat om hur man skriver om kulturer man inte själv är en del av. Gästas gör vi av journalisten och författaren Heidi Hakala som poängterar något mycket viktigt och peppande, att det finns många olika vägar mot samma mål. Fortsatt glad sommar!

#30 Septembernumrets övning involverar en skrivpartner för att få in nya ord i skrivandet. Korrekturläsaren tipsar om en ovärderlig webbplats och Skrivarpodden lyfter det självbiografiska skrivandet. Gästas gör vi av författaren Karin Smirnoff. Stort läsnöje!

#31 Post bokmässan-tiden, eller som den kallas i andra sammanhang: oktober, bjuder på kyssar, miljöbeskrivningar och ägandeformen. Vår fabulösa gäst David Zimmerman påminner om de viktiga sammanhangen, där text möter liv och vice versa. Stort läsnöje!

#32 Tre dagar in i National Novel Writing Month (NaNoWriMo). Novembernumret bjuder på en övning där bildkonst får vara skrivkatalysator, lektörens råd mildrar ordräkningsfokus och i Skrivarpodden ges tips för bokserieskrivande. Vår fabulösa gäst Johan Carle berättar en verklighetsbaserad och hoppfull historia. Stort läsnöje!

#33 Nu är det en månad kvar av 2019 och vi vill tacka av skrivåret med en övning som lockar till att se möjligheter i regler, lektören lyfter vikten av motsatser och i Skrivarpodden talas det om gestaltning. Vår fabulösa gäst är Sonja Rundgren som debuterar med två barnböcker på en gång. Stort läsnöje!

#34 Välkommen till ett nytt decennium och vår värld av skrivande. Kanske har du haft skrivtid under helgerna, och kan hitta stöd i vår lektörs tips om scener på glid? Låt dig inspireras av den fabulösa Petra Mölstad, som syns i många poesisammanhang, och ta del av Skrivarpoddens skattkista #133, om inspiration. Vill du skriva ännu mer: kasta loss med skrivövningen. Gott nytt!

#35 Från lektörshållet får vi den här månaden tankar om plot och berättelsebygge. Skrivövningen börjar i verkligheten men blir fiktion så fort pennan möter pappret (eller tecknen förs in i dokumentet). Från Skrivarpodden kommer ett löskokt ägg (!) och så bjuder vi därtill på en berg-och-dal-bana-text från författaren Linus de Faire. Väl bekomme!

#36 Ett ta-det-lugnt-tema: Jonas Karlsson pratar om att ha roligt, lektören råder dig att låta bearbetning ta tid och vår fabulösa gäst Åsa Foster skriver om det som utgör en betydande del av skrivandet för många, men som inte alltid syns. Utöver det kommer en skrivövning som inte behöver leda till så kallad färdig text – det kan lika gärna bli en hög till (skriv)komposten. Så ta det lugnt, och njut!

#37 Denna gång får du en genomgång av bra komponenter att se över i ett befintligt manus, tips på hur du kan skriva roligt och inte mindre än två skrivövningar. Dessutom bjuder Kristofer Folkhammar på skrivinspiration. Hurra!

#38 Ge dig gärna i kast med månadens skrivövning och ta del av ett språktips samt Skrivarpoddens intervju med Jenny Jägerfeld och Mats Strandberg om samarbete. Månadens gäst är Yrsa Keysendal som tar oss med på promenad och till inspirerande bilder.

#39 En skrivövningen som stärker kreativiteten och din inre konstnär. Lektören resonerar kring olika sorters slut på berättelser och i Skrivarpodden lyfts viktiga material för skrivprocessen. Vår fabulösa gäst är Anna Nero som bjuder in till total sinnesnärvaro.

#40 En skrivövning som gynnar ditt skrivande på lång sikt. Det snackas transportsträckor och om att hitta (tillbaka) till sin kreativitet. Vår fabulösa gäst är Arkan Asaad som sätter fingret på vad som gör ett författarskap.

#41 En givande skrivövning. Vikten av att vara konsekvent poängteras och det talas om textsamtalsgruppens många fördelar. Månadens gäst är Louise Halvardsson som lyfter det mycket positiva med att ta time out.

#42 En skrivövningen som förverkligar dina drömmar, via dig själv eller en fiktiv karaktär. Det talas om favorituttryck och favoritord, och om hur man kan dribbla förbi rädsla och prestationsångest i skrivandet. Månadens gäst är Clara Clementine Eliasson som talar om skrivande på ett sätt som känns.

#43 Vi tar hjälp av sms-tekniken i skapandet. Det talas om att närma sig glädjen från alla du bör och gör-så-här och om så kallade morgonsidor. Månadens gäst är Nino Mick som reflekterar i pandemitid och ger ett värdefullt skrivarkurstips.

#44 I detta nummer laddar skrivövningen för en månadskalender, det talas om den konstnärliga friheten och om olika approacher gällande att visa texten för andra. Månadens gäst är Jens Lönnaeus som resonerar om författaryrket på ett mycket tankeväckande sätt.

#45 En skrivövning där du får ta hjälp av ett barns gränslösa fantasi. Det talas om bloopers som kan väcka nya bilder och idéer och om fördelar med egenutgivning. Månadens gäst är Anna Agrell som berättar om sin spännande väg till bokkontraktet.

#46 Vad ska du satsa på? Kanske ett år, eller en vår, av skrivande? Låt oss följa med på färden, med skrivövningar, korrektur- och skrivtips, metodexempel och inspiration. Varje nummer bjuder dessutom på en fabulös gäst. Denna gång har vi äran att presentera Elin Anna Labba.

#47 Välkommen till vår värld av skrivande. Den kan bestå av en gård med Hallon. (Ja, kaninen alltså.) Den kan bestå av system, minnen eller rena lögner. Vår skrivande värld kan uppstå ur ett jublande folkhav! Och vi kan samla alltsammans på lappar, i dokumentmappar – eller i huvudet. Det här numret är fullt av aktivitet! Och vår fabulösa gäst är en författare som i förstone inte trodde sig vara skrivande: välkomna att läsa mer om barnboksaktuella Henrik Pettersson. Och annat kul.

#48 Denna gång innehåller ett porträtt av Jonas Gren, denna underhållande och ekopoetiska skrivare som släppt fem böcker på sju år. Det finns också lugnande tillägg (för att inte öka stressen) och tankar om att skriva nära skörheten. Skrivövningen riktar sig utåt, och eftersom mars är världspoesins månad kanske internationella textsamarbeten kan locka?

#49 Här finns denna gång tempo (i skrivövningen), tips om att se på text med distans och ord om samtalens värde för skrivandet. Vår fabulösa gäst är en i dubbel bemärkelse färgglad författare vid namn Emma Rävås, som skrivit Jag händer jämt.

#50 I detta nummer finns återanvändning (i skrivövningen) och korrekturtips, och i samtal med Nina Wähä kommer skrivandets varför på tal. Vår fabulösa gäst är Jennifer Berglund som skrivit feelgoodromanen Klimatsmart och fullkomligt förvirrad.

#51 Med månadens skrivövning klargörs berättarpositionen för en själv, det talas om upprepningar av karaktärers handlingar och i skrivarpodden liknar Jessica Schiefauer sitt skrivande vid att möblera ett rum. Vår fabulösa gäst är Cecilie Östby som spänningsdebuterar med Borta imorgon.

#52 Skrivövning som sätter det fina, sköna och uppskattade i fokus. Det talas om hur man kan närma sig fokalisatorn och i skrivarpodden lyfter Kristina Sandberg en viktig förutsättning för skrivandet. Vår fabulösa gäst är Josefin Roos som är aktuell med romanen Svartsvala. Mycket, mycket nöje!

#53 Det blixtrar och dundrar om månadens skrivövning. Det talas om tillbakablickar och om de stora fördelarna med att be om hjälp och att vara till hjälp, om att dela kompetens med varandra. Vår fabulösa gäst är Jenny Holmqvist som tidigare i år debuterade med romanen Drift.

#54 Månadens skrivövning väcker skolstartserfarenheter till liv. Korrekturläsaren pratar just om korrekturläsning och i Skrivarpodden ägnas uppmärksamheten åt Show, don´t tell men också Show and tell. Vår fabulösa gäst är Isabelle Bervenius som tidigare i år debuterade med romanen Ecstasy. Med detta önskar vi dig fortsatt god skrivlycka!

#55 Månadens skrivövning omfamnar hösten. Fördelar med att skriva självbiografiskt respektive fiktivt jämförs och det ges tips på testläsarfrågor. Vår fabulösa gäst är Lina Nordquist som debuterade i augusti med romanen Dit du går, följer jag. God läsning och god skrivlycka!

#56 National novel writing month är i gång och kanske har du genomgått skrivutmaningens första vecka. Månadens skrivövning i Författerier uppmanar likt NaNoWriMo till ett kvantitativt skrivmål för november, men med en personlig touch. Det bjuds på gamla och nya tips för redigeringsarbete och i Skrivarpodden talas det om att skriva utifrån lust och vad det kan innebära. Vår fabulösa gäst är Alva From som debuterade i augusti med En tröskelroman. God läsning och god skrivlycka!

#57 Månadens skrivövning uppmanar till att samla fakta att plocka av senare. Det talas om att syna stilistiska grepp i favoritromanerna, och Skrivarpodden pratar med Sara Bergmark Elfgren om att lära känna en subkultur för att göra research. Vår fabulösa gäst i årets sista nummer är Malin Lundskog som romandebuterat med Mariannes mirakel. Härlig inspirationsbladsläsning inför det nya, goda skrivåret 2022!

#58 Mian Lodalen, som gästat Skrivarpodden, tänker kring läsarens plats i skrivandet. Och vår Fabulösa gäst, Joakim Forsberg, belyser bland annat frågan varifrån skriver du? i en intressant tankegång om röst. Du får också insyn i vad som kan vara värt att gå igenom när du korrekturläser dina texter och såklart en skrivövning för fortsatt hålligång. Denna gång en härlig Elvling (för fantastiska texter kan övningen såklart stavas med Ä istället).

#59 Vi ger dig en genomgång av ordböcker, med länkar till en ocean av etymologi och komparationsmöjligheter, du får Skrivarpoddens samlade bild av att mer fantiserande leder till friare skriv, och månadens skrivövning hakar tag i den tanken, med uppmaningen att skapa nya ord och blanda in dem i en känd händelse. Därtill bjuder vi på inte bara en utan två fabulösa gäster, den rimglada duon Berg och Frimodig!

#60  Du får en skrivövning som kan växa och bli hur omfattande som helst, den kan utspela sig här och nu eller på andra platser och i andra tider – låt dig följa med på vad än skrivandet hittar på. Du får också en metod som i sig innehåller flera skrivuppmaningar, nämligen snöflingemetoden, som också den kan växa, både kvantitativt och i tid. Och från skrivarpodden kommer ett tips på hur du kan fördjupa och arbeta vidare med dina karaktärer. Mycket skrivande! Hoppas att det leder till roliga och givande stunder.

#61  Fokus på stärkande insatser: lita på din mag- och fingertoppskänsla när det gäller val och varianter i skrivandet. Värna om den guidande kritikern i dig, och hänvisa den vresiga till vissa utvalda tider. Möt och undersök de känslor som kan följa av att skriva om någon du känner, i 20 minuter eller i ett helt manus. Förutom detta bubblar glädjen fram när vår egen fabulösa Caroline Degerfeldt äntligen håller sin bok i handen.

#62 I månadens skrivövning tar vi hjälp av Ulf Karl Olov Nilssons (UKON) texter för att skapa dikter eller noveller. Det resoneras om författarröst och berättelsens röst, och i Skrivarpodden ges goda tips gällande redigering. Gästas gör vi av Tua Burlin som debuterade i mars med romanen Konungens sändebud, första delen i en trilogi.

#63 I månadens skrivövning tar vi hjälp av redan lästa böcker. Det talas om research och om en annan approach än Show, don´t tell vad gäller gestaltning. Gästas gör vi av Per E Åsberg som debuterade i maj med Fångarna, första delen i en spänningsserie. Trevlig läsning och glad skrivsommar!

#64 Månadens skrivövning går ut på att samla på intryck, det uppmuntras till att åtgärda scener som skavt ett tag, och vi får ta del av en dramaturgisk modell som Cecilie Östby tipsat om i Skrivarpodden. Gästas gör vi av Emma Lind som nyligen debuterat med feelgoodromanen En man till Amanda.

#65 I månadens skrivövning släpper vi loss dialogerna och ser var vi hamnar. Det resoneras kring var och hur man når sina egna rätta tankar till skrivprojektet, och det talas om vändpunkter. Gästas gör vi av Victoria Everbrand som debuterade tidigare i år med romanen Härifrån.

#66 Månadens skrivövning utmanar till att testa ett, för många av oss, förbjudet skrivande. Det snackas om siffror eller bokstäver och det resoneras kring det självbiografiska skrivandet och det fiktiva. Gästas gör vi av Samuel Åhman som debuterade tidigare i år med spänningsromanen Linnés arvinge, som nu är nominerad till Årets deckardebut. 

#67 I månadens skrivövning tar vi oss an vändpunkter. Vidare talas det om att skriva klart sådant man påbörjat, och i Skrivarpodden lyfts 3-aktstrukturen av författaren och skrivpedagogen Therése Granwald. Gästas gör vi av Linnea Lundborg som just nu är aktuell med den illustrerade kapitelboken Anno & Issa(Alfabeta bokförlag) och lättlästa Fakta om feminism (Nypon förlag).

#68 i månadens skrivövning riktar vi in oss på de levande ljus som just nu tänds över hela landet. Vidare informeras det om telefonnummer ämnade för böcker, film och tv-serier, och i Skrivarpodden peppas det till att ta kontakt med de som besitter den kunskap och erfarenhet man behöver i researcharbetet. Vår fabulösa gäst är författaren Maria Parkhede, vars andra roman, Fröken Perfekt, släpptes tidigare i år..

#69 En skrivövning som öppnar upp för fria tolkningar. Det resoneras om det första utkastet, och i Skrivarpodden betonas vikten av att skriva utifrån känsla, intuition och lust. Gästas gör vi av Michaela von Kügelgen, vars skrivbok Kickstarta ditt skrivande och hitta din skrivrutin släpptes i höstas. Hon berättar i vårt inspirationsblad om den digitala arbetsbok som hon också är aktuell med.

#70 Lockande utmaningar som främjar det positiva, med verklighetsflykt och med tamburmajorer, nagelband och flätor – detta vill du inte vara utan. Du bjuds också på en personlig betraktelse kring den eftersträvansvärda debuten, skriven av den fabulösa Anna Arvidsdotter som 2022 serverade oss både en diktsamling och en antologi. 

#71 Denna gång bjuder vi på klassiska skrivingredienser. Det blir gestaltningstips från Skrivarpodden, en utmaning för att stimulera kreativiteten och en påminnelse om att hålla på detaljer och ”information” när du skriver: allt behöver (eller bör) inte komma i början. Dessutom en underskön reflektion om skrivandets vara av den prisbelönta poeten Angela García.

#72  Det är dags för en uppiggande promenad (där vi önskar att du driver med dig 🙂 Skrivarpodden samlar dramaturgiska metoder och verktyg och korrekturläsaren sätter utropstecknet under lupp. Förutom detta godis gästas vi av kak-författaren Linus Lekander, som barnbokdsdebuterat under vårvintern men som skrivit och publicerat sig längre än så.

#73  Språk och ton kan skifta, berättelsen om en själv kan låta olika beroende på vem den berättas för och skrivprocessen kan innehålla vitt skilda moment och känslor. Om detta – och att skifta värld! – vet vår fabulösa gäst Heléne Tingsmark en hel del om. Varmt välkommen till en skiftningarnas tid.